Majoritatea indivizilor sunt afectati la un moment dat si intr-o anumita masura de alergia alimentara sau de intoleranta alimentara. De cate ori exista o reactie neplacuta la ceva alimentar, individul se considera ca alergic la acel aliment. Statistica arata ca doar 1 % dintre adulti si 3 % dintre copii au alergii alimentare diagnosticate.
Asadar, este necesar sa se diferentieze alergia alimentara de intoleranta alimentara. Alergia alimentara este raspunsul anormal, patologic la ingerarea unui aliment si este declansat de o reactie specifica a sistemului imunitar si manifestata printr-o serie de simptome caracteristice, apreciaza nutritionistul in educatie alimentara, Lector Dr. Lygia Alexandrescu.
Intoleranta alimentara este tot un raspuns anormal la un tip de aliment, se poate manifesta in mod similar cu alergia insa este declansata de o serie de mecanisme care sunt diferite cele imunitare, responsabile de alergii. Astfel, persoanele care au alergii alimentare trebuie sa identifice factorii declansatori ai alergii si s-o previna deoarece, aceste alergii sunt in general usoare, insa pot imbraca si forme severe si in cazuri exceptionale pot fi fatale.
Foarte afecati de alergii sunt copiii, inca de la cele mai fragede varste!
Astfel alergia la formulele din lapte sau din soia poate aparea atat la bebelusi cat si la copii mai mari. Alergiile la aceasta varsta infantila nu implica afectiuni de tipul astmului ci pot induce colici abdominale, scaune cu sange sau crestere intarziata. Tabloul clinic al colicilor neonatale cuprinde in primul rand plansul nejustificat in timpul noptii iar cauza lor este incomplet elucidata (genetica, dieta, etc). Din fericire insa colicile neonatale trec pe masura ce sistemul digestiv al bebelusului se maturizeaza.
La copiii sub 2 ani insa alergiile cele mai multe se fac la: peste, nuci, oua, alune si lapte, iar formele pot varia de la simpla urticarie si pana la socul anafilactic. Exista si o serie de fructe care pot produce alergii:
piersicile, kiwi, capsunele etc.
Pentru evitarea reactiilor alergice este necesar sa se elimine alimentele alergene iar in cazul in care alergia imbraca forme severe, agresive este necesar sa se poarte in permanenta, langa actele de identitate, o nota care sa indice tipul alergiei (asa cum suna diagnosticul pus de medic) si o trusa de prim ajutor (de obicei medicamentul antidot recomadat de medic) pentru cazuri de urgenta.
Solutia: Test de screening pentru aproape 200 de antigene alimentare Este util in ghidarea pacientului catre o dieta de rotatie de 8 – 12 saptamani.
Pacientul va putea evita astfel consumul alimentelor pe care nu le tolereaza si le va inlocui cu alimente tolerate. Rezultatul furnizat pacientului la efectuarea acestui test este un profil alimentar individual care il va ajuta sa inlocuiasca alimentele fata de care a dezvoltat anticorpi si, in acelasi timp, sa coreleze diversele simptome cu alimentele consumate.