Constipația este un simptom, nu o boală.  Ea este cauzată de cele mai multe ori de o dereglare in modul de functionare a colonului.  In mod normal, colonul indeplineste cateva sarcini:

• elimina apa din materiile fecale care au trecut prin intestinul subtire

• serveste ca loc de depozitare pentru materiile fecale

• ajuta la eliminarea acestora din organism

Constipatia poate sa apara din diverse motive:

-colonul elimina prea multa apa, ducand la scaune tari si uscate

-scaunul se deplaseaza prea lent prin colon

-pacientul nu este capabil sa elimine materiile fecale

Obiceiurile normale legate de scaun pot varia foarte mult la oamenii sanatosi, intre de 3 ori pe zi si de 3 ori pe saptamana.

Desi suparatoare, constipatia nu este, in general, un simptom foarte serios.  Ea trebuie bineinteles tratata pentru a elimina sau macar reduce discomfortul abdominal, precum si pentru a evita eventualele complicatii.  Constipatia cronica netratata poate duce la probleme mai serioase cum ar fi hemoroizii sau blocarea partiala a colonului.

Iata cateva masuri pentru tratarea constipatiei. Telul tratamentului este de a restabili un scaun normal fara a folosi laxative sau clisme

Principalele masuri ce pot fi luate intr-o dieta anticonstipatie ar fi:

-o dieta bogata in fibre

-mese regulate; este foarte importanta existenta micului dejun

-folosirea cu moderatie a laxativelor si numai dupa indicatiile medicului

-obisnuinta unui scaun zilnic

-daca nu s-a obtinut un scaun dupa 2-3 zile, este desigur recomandata folosirea unui supozitor cu glicerina sau chiar a unei clisme

-exercitiu fizic zilnic

-pe cat posibil evitarea unor alimente si medicamente care favorizeaza constipatia (bineinteles, numai cu acordul medicului)

O dieta anticonstipatie potrivită

Prima masura impotriva constipatiei este o dieta anticonstipatie bogata in fibre, care de gasesc in fructe si legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin si colon aproape nemodificate.  Fibrele nedigerate mentin apa si pastreaza scaunul moale si usor deplasabil catre rect.

Taratele reprezinta invelisul exterior al boabelor de cereale, adica partea eliminata in procesul de prelucrare pentru obtinerea fainei, si este una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentatie.  Sunt lipsite de gust, dar o lingurita contine circa 2g de fibre dietetice, ceea ce reprezinta un supliment alimentar foarte recomandat.

Este posibil ca la inceput sa provoace balonari, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomanda folosirea in continuare a acestora, pentru ca in 2-3 saptamani scaunul va functiona mai bine, iar aceste efecte neplacute vor disparea.

Hidratarea corespunzatoare esentiala in dieta anticonstipatie

Este foarte important sa se consume lichide impreuna cu fibrele.  Trebuie baute circa 8 pahare de apa pe zi, inclusiv cate unul inainte de fiecare masa.

Desigur ca pana la urma fluidele nu pot asigura un scaun normal fara ajutorul celorlalte elemente mentionate, pentru simplul motiv ca intestinul subtire poate sa absoarba intreaga cantitate de fluid.  De aceea, fara contributia fibrelor, simpla marire a cantitatii de lichid consumate ar putea sa duca doar la marirea cantitatii de urina eliminate.

Folosirea limitata a supozitoarelor si a clismelor

Sunt de evitat laxativele puternice care contin sena si ulei castor.  Folosirea regulata a acestora poate da dependenta si poate fi periculoasa pentru obiceiurile legate de scaun.  Un supozitor cu glicerina poate fi folosit uneori pentru a declansa un scaun.  Inserate in rect, ele produc o iritare blanda care ajuta la declansarea scaunului.  Aceasta practica trebuie redusa treptat pana cand nu mai este deloc necesara.

Unele medicamente incetinesc miscarile colonului si pot provoca sau agrava constipatia.  Medicamentele ce pot fi procurate fara reteta si care trebuie evitate includ: antacidele continand hidroxid de aluminiu sau bismut, antihistaminicele si fierul.  Pentru medicamentele pe baza de reteta, trebuie discutata cu medicul predispozitia la constipatie.

Este foarte importanta mentinerea unor obiceiuri regulate in ce priveste scaunul.  Se recomanda obtinerea unui scaun la acelasi moment in fiecare zi.  Activitatea colonului este mai accentuata dupa trezire dimineata sau dupa fiecare masa, deci necesitatea unui scaun este de obicei maxima dupa micul dejun.  Este deasemenea important sa dam curs oricarei senzatii de scaun, in nici un caz sa nu amanam mersul la toaleta pentru ca intre timp necesitatea respectiva poate disparea.

Pe cat posibil, este de dorit sa controlam schimbarile in rutina zilnica.  Asta pentru ca de multe ori constipatia apare in timpul calatoriilor, vacantelor sau situatiilor stressante.  Este bine ca in aceste perioade sa avem la dispozitie fibre si supozitoare cu glicerina.

Si, nu in ultimul rand, exercitiile fizice regulate contribuie la imbunatatirea miscarilor muschilor colonului, avand consecinte cat se poate de pozitive asupra obiceiurile legate de scaun.