În orice ţară, atât progresul la nivel de individ, cât şi dezvoltarea la nivel naţional depind de sănătate – sănătatea individului şi cea a populaţiei ţării în ansamblu. În consecinţă, o componentă importantă a dezvoltării naţionale ramane constituita din o nutritie si educatie nutritionala. În acest context, educaţia alimentară la nivel natioanal poate contribui în plus şi considerabil, eficient, la optimizarea statutului de nutritie si educatie nutritionala a populatiei – o spune Lector Dr. Lygia Alexandrescu.

În Romania deprinderile alimentare de zi cu zi reflectă o serie de tipare unice regionale, economice şi culturale. Pentru unii, problemele pot fi cauzate de deficitul de energie si trofine esenţiale pentru organism. Pentru alţii, problema majoră poate fi constituita de existenta unui regim alimentar dezechilibrat; de exemplu, înlocuirea alimentelor disponibile la nivel local, care au asigurat subzisenţa pentru multe generaţii, cu alimentele “moderne” înalt procesate care tind să fie tot mai bogate în zahăr, grăsimi şi sare.

Deoarece sănătatea nutriţională este complexa şi influenţează toate aspectele fiinţei umane, elaborarea şi implementarea unor proiecte educaţionale de nutritie si educatie nutritionala necesită participarea unui procent cat mai mare din populatia de la nivelul intregii tari si o astfel de participare multisectorială reprezintă calea cea mai sigură de dezvoltare a unui program educational care să ţină seama de necesităţile tuturor categoriilor de populatie.