In orice tara, atat progresul la nivel de individ, cat si dezvoltarea la nivel naţional depind de sanatate! Sanatatea individului si cea a populatiei tarii in ansamblu. In consecinta, o componenta importanta a dezvoltarii nationale ramane constituita din nutritie si educatie nutritionala. In acest context, educatia alimentara la nivel national poate contribui in plus si considerabil, eficient, la optimizarea statutului de nutritie si educatie nutritionala a populatiei, puncteaza Lector Dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist.

In Romania, deprinderile alimentare de zi cu zi reflecta o serie de tipare unice regionale, economice si culturale. Pentru unii, problemele pot fi cauzate de deficitul de energie si trofine esentiale pentru organism. Pentru altii, problema majora poate fi constituita de existenta unui regim alimentar dezechilibrat. De exemplu, inlocuirea alimentelor disponibile la nivel local, care au asigurat subzisenta pentru multe generatii, cu alimentele “moderne” inalt procesate, care tind sa fie tot mai bogate in zahar, grasimi si sare.

Deoarece sanatatea nutritionala este complexa si influenteaza toate aspectele fiintei umane, elaborarea si implementarea unor proiecte educationale de nutritie si educatie nutritionala necesita participarea unui procent cat mai mare din populatia de la nivelul intregii tari si o astfel de participare multisectoriala reprezinta calea cea mai sigura de dezvoltare a unui program educational care sa tina seama de necesitatile tuturor categoriilor de populatie.

Proiectul “1-2-3 – Let’s go! – Promovarea unui stil de viata sanatos pentru copiii din Bucuresti”

Proiectul “1-2-3 – Let’s go! – Promovarea unui stil de viata sanatos pentru copiii din Bucuresti”

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, a finalizat organizarea cursurilor de gatit si de pregatire pentru o viata sanatoasa pentru copii, profesori si angajati ai municipalitatii din Bucuresti, organizate in cadrul proiectului “1-2-3 – Let’s go! – Promovarea unui stil de viata sanatos pentru copiii din Bucuresti”, co-finantat prin Programul…
Meniuri pe grupe de varsta cu Lector Dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist

Meniuri pe grupe de varsta cu Lector Dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist

In cadrul proiectului ”Mai multe centre de ingrijire pentru copilul tau, mai multe oportunitati de angajare pentru tine”, partenerii (Primaria Capitalei prin Direcţia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, in calitate de beneficiar, si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Agenţia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Bernard Brunhes International) incearca sa orienteze politicile si practicile educationale in…
Stabilirea rolului alimentatiei

Stabilirea rolului alimentatiei

Studiul are ca obiectiv principal investigarea comportamentului alimentar al scolarului mic prin participarea la prezentarea unor teme de specialitate si colectarea de date privind aportul zilnic de nutrienti si sursele acestora la copiii de 7-8 ani. Datele statistice si sondaje care exprima comportamentul alimentar al scolarilor exista in toate tarile europene sunt necesare si in Romania pentru evaluarea starii de sanatate al acestui segment de populatie si, mai ales, pentru alcatuirea unor programe eficiente de profilaxie a obezitatii la copii.
Proiectul “Tanara de azi, femeia de maine”, Colegiul National Gh. Lazar din Bucuresti

Proiectul “Tanara de azi, femeia de maine”, Colegiul National Gh. Lazar din Bucuresti

Astazi, cele mai multe ziare si posturi de televiziune propun tinerelor false modele, care promoveaza incultura, prostul gust si vulgaritatea, ca mijloace facile de a obţine bani si notorietate.

In Europa civilizata, altele sunt reperele: seriozitatea si bunul simţ, grija pentru comunitate, educatia solida, ocrotirea mediului, respectul pentru valori. Si, nu in ultimul rand, deplina egalitate de sanse. La mijloc nu este neaparat simplul altruism, ci o ratiune practica: in aceste tari, s-a inţeles adevărul zicalei: „In spatele reusitei unui bărbat, exista intotdeauna o femeie puternica!”

Primul manual de Educatie Nutritionala, aprobat de Ministerul Educatiei

Primul manual de Educatie Nutritionala, aprobat de Ministerul Educatiei

Elevii romani intampina dificultati in interpretarea unui text non-literar. O demonstreaza atat rezultatele testelor internationale, cat si constatarile facute zi de zi de catre cadre didactice, parinţi, specialisti. Din multitudinea de astfel de texte (anunturi, articole de presa, reclame, afise, etichete etc.), putine puteau fi adecvate si considerate esentiale pentru varsta şcolara mica. Si atunci am decis sa o luam treptat, tinand cont de comportamentul specific varstei. La varsta despre care vorbim, elevii, in marea lor majoritate, işi pot cumpăra singuri produse alimentare sau le pot solicita insistent parinţilor…