Dieta disociata reprezintă un regim de slăbire foarte eficient. Există două tipuri de diete disociate: dieta disociata pe zile și dieta disociata pe mese.
Dieta disociată pe zile
Primul tip de dietă disociată presupune consumarea aceluiași tip de aliment și implicit principiu nutritiv pe o perioadă de una sau mai multe zile.
Astfel, pe perioada consumării unui singur tip de aliment, organismul va dezvolta un singur lanț metabolic (corespunzător principiului alimentar consumat). Rezultatele vor fi vizibile într-un timp relativ scurt.
Dezavantajul principal al acestei diete disociate este că nu poate fi aplicată pe o perioadă îndelungată de timp. Și, rețineți, nu poate fi asimilată cu un stil de viață. Ea nu furnizează organismului necesarul zilnic de diverși nutrienți. În plus, mai intervine și monotonia și plictiseala consumării unui singur tip de aliment cât e ziulica de lungă. De asemenea după încetarea dietei există riscul iminent al unei creșteri ponderale.
Dieta disociată pe mese
Al doilea tip de dietă disociată este cea în care la aceeași masă se consumă fie un singur tip de aliment, fie diverse tipuri de alimente a căror combinatie este compatibilă și deci permisă.
Aceasta dietă are avantajul că furnizează toate principiile nutritive necesare organismului în fiecare zi. De asemenea, este diversă, are rezultate vizibile în timp scurt și poate fi adoptată ca un mod de viață.
Combinațiile alimentare
Principalul gând pe care trebuie să-l avem atunci când mâncăm este cat de bine ne aduce acel aliment sau acea combinație alimentară.
Teoria nutritiei se bazeaza pe ipoteza ca absorbtia necorespunzatoare a alimentelor cauzeaza degenerarea tesuturilor. De aceea, combinarea alimentelor este cheia unui metabolism perfect. Nu este suficient sa furnizam corpului elementele necesare, ci mai important este ca ele sa fie utilizate de organism.
Este foarte posibil sa te hranesti corect, dar organismul sa nu beneficieze de acesti nutrienti. Asta se întâmplă tocmai datorita interferentei alimentelor incompatibile la aceeasi masa. Astfel apar: digestia alterata, balonarea, constipatia si nu in ultimul rand aparitia kilogramelor nedorite si a celulitei.
Tipuri de digestii
Exista doua tipuri de digestie: digestia acida si digestia alcalina. Digestia acida are loc atunci cand consumam carne, peste, oua, branza, si are loc in stomac, in prezenta acidului clorhidric si a pepsinei.
In general, proteinele sufera transformari in stomac prin intermediul digestiei acide. Digestia alcalina apare cand sunt consumate zaharuri si fainoase, are loc in intestinul subtire, in prezenta amilazei, care descompune carbohidratii.
Grasimile trec neschimbate prin stomac, iar la intrarea in intestinul subtire, determina vezica biliara sa dreneze bila pentru a emulsifia grasimile. Daca exista in acelasi moment carbohidrati in intestin, mediul alcalin creat de ei va fi neutralizat de acizii grasi, amilaza este inhibata, iar carbohidratii raman nedigerati, fermenteaza, si de aici apar toate starile neplacute datorate unei digestii incomplete.
Spre exemplu, combinatia de proteine si carbohidrati inhiba absorbtia principiilor nutritive, provocand astfel o serie de insuficiente in organism. De asemenea, mineralele si vitaminele nu sunt absorbite si se ajunge astfel la degenerarea unor tesuturi si la scaderea rezistentei si a imunitatii. Astfel apar infectiile si, implicit, bolile.
Mai clar, putem de exemplu sa mancam branza (bogata in calciu) cu paine (bogata in carbohidrati) la aceeasi masa. În acest fel, in intestinul subtire are loc un proces alcalin, datorat consumului de carbohidrati.
Foarte putin calciu va fi disponibil sa se absoarba, intrucat in mediu bazic calciul da reactii prin care se transforma in compusi neabsorbabili.
Si astfel, indiferent de cantitatea de branza consumata, putem avea o deficienta de calciu. Asadar, mediul trebuie sa fie acid si nu alcalin pentru a avea o absorbtie maxima de calciu.
Reguli de combinare a alimentelor
- combinatia intre carbohidrati (cartofi, paste, cereale, paine, dulciuri, etc) si grasimi (unt, sunca, smantana, etc) este interzisa. Atentie! Nu trebuie eliminate aceste alimente, ci doar trebuie consumate la momente diferite.
- combinatia de carbohidrati cu proteine (carne, peste, oua, branza, etc) este interzisa.
- combinatia de proteine cu grasimi este permisa
- carbohidratii se consuma individual, necombinati, la o masa.
In concluzie, trebuie consumate toate tipurile de nutrienti, in combinatiile prezentate mai sus, avandu-se in vedere diversitatea si varietatea alimentelor. Practic, la o masa se pot consuma carne, oua, peste, branza, cu legume proaspete, sub forma de salate sau preparate la abur. Fructele trebuie consumate doar proaspete, la mese separate.
Astfel, respectand aceste reguli de combinare a alimentelor, putem sa avem o silueta frumoasa fara efort, sa fim plini de energie, profitand din plin de tot ceea ce Natura ne ofera cu generozitate.