În zilele caniculare, ne scade apetitul, ne pierdem energia, resimțim mai puternic oboseala, ne deshidratam si pierdem și cantități mari de săruri minerale. Și, conform specialiștilor, ca să prevenim asta, este necesar să alegem cu grija alimentele.

  • Prima și cea mai importantă regulă: hidratarea.
  • Apa și ceaiurile din plante și fructe neindulcite sunt primele recomandări.

De evitat sunt produsele bogate in zahăr și grăsimi dar si fainoasele. Sunt lucruri ştiute dar vi le reamintim pentru că de cele mai multe ori le uităm de la o vară la alta şi ni le reamintim doar când apar problemele.

Prima și cea mai importantă regulă: hidratarea. Apa și ceaiurile din plante și fructe neindulcite sunt primele recomandări ale specialiștilor. Atentie, însă. Lichidele nu trebuie sa fie reci.

Lygia Alexandrescu, nutritionist: În niciun caz apă din frigider, penru că atunci când bem apă din frigider, sistemul digestiv reacționează prin eliberare de căldură pentru reechilibrare, deci ni se va face cald în foarte puțin timp, în general, corpul are nevoie de mai multă apă pe perioada verii, în loc de 30 ml, avem nevoie de 40, 45.

Mesele principale ale zilei nu trebuie sa conțină grăsimi, porții mari de carbohidrati sau dulciuri. Mai ales daca sunt gresit asociate, devin greu de digerat.

Lygia Alexandrescu, nutritionist: Tot ce este zaharos și tot ce este gras obținut prin prăjire , practic trebuie evitat, tot ce este sărat și condimentat balonează.

Valentina Boboc, medic primar medicina de familie: În perioada asta trebuie să evităm cartoful pe cât posibil, mai ales cartoful prăjit.

Lygia Alexandresu, nutritionist: Tot ce conține mult amidon categoric balonează.

Specialiștii recomandă să consumăm legume și fructe de culoare roșie, pentru că au un conținut ridcat de licopen, un colorant natural care este și antioxidant

Lygia Alexandrescu, nutritionist: Un antioxidant excepțional, un carotenoid, care ne ajută să ne protejăm membrana celulară și mai ales pielea, de arsurile solare

Conform specialiștilor, de pe farfurie nu trebuie să lipseasă fructele și legumele bogate în… apă.

Lygia Alexandrescu, nutritionist: Tot ce e verde, spanacul, salata veerde, ardei gras verde, castravetele, tot ce e cu clorofilă ne menține apa în corp cât să rămânem hidratați

Foamea și pofta de dulce pot fi ținute sub control și cu ajutorul fructelor.

Lygia Alexandrescu, nutritionist: Felia de pepene este foarte importantă, pepenele fiind un medicament al acestei perioade, ne hrănește și ne hidratează.

Fructele se mănâncă în prima jumătate a zilei ca masă sau gustare, nu ca desert. Altfel, intră în proces de fermentație și îngreunează digestia.

Valentina Boboc, medic primar medicina de familie: Recomand ciorbele de legume. Pentru toți cei car sunt carnivori, de pui, de curcan. Evităm carnea grasă, de porc, de miel, de oaie, este o carne grea, bogată în grăsimi și atunci corpul se chinuie să dizolve aceste grăsimi, procesează o mare cantitate de energie.

Persoanele diabetice și hipertensive trebuie să aleagă atent alimentele pe care le consumă în perioadele caniculare. Conform specialiștilor, hiperetensivii ar putea adopta o dietă hiposodată.

Iar diabeticii nu trebuie să consume alte frute decât cele reomandate de către medicul specialist, în general- fructe cu indice glicemic scăzut.