Cura de slăbire – carente minerale

 

Cura de slăbire – carente minerale: trebuie avut în vedere ca o slabire facută la întimplare poate duce la grave carente minerale. Ca și la vitamine, carența de minerale se poate datora fie lipsei lor în cantitate suficientă într-o cură, fie unor tulburări de utilizare sau de metabolism.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute minerale care se găsesc în mod uzual în cantitate mai mică decât cea necesară în organism.

Acest lucru face necesară o dietă personalizată recomandată de specialiști nutriționiști (vezi aici). Slabirea nu trebuie efectuată la întâmplare sau după ureche.

 

Cura de slăbire – carente minerale – fierul

 

Rol deosebit în slăbire.

Dintre minerale, tulburările carențiale produse de fier sunt cele mai frecvente si apar în special in perioadele in care nevoile organismului sunt mult crescute: creștere, eforturi fizice, sarcina, alăptare.

Carenta de fier duce la tulburări caracteristice, scădere a cantității de hemoglobina, anemii sau tulburări metabolice.

In aceste cazuri, alimentatia trebuie să aducă alimente bogate in fier:

a. ficat,

b. rinichi,

c. inima,

d. mușchi,

e. gălbenuș de ou,

f. stridii,

g. fructe uscate,

h. legume uscate,

i. nuci,

j. verdețuri (spanac, urzici, varza, pătrunjel).

Doza zilnica recomandata de fier este de 12 mg.

 

Carente minerale – calciul

 

Carenta ce calciu se manifesta prin hipocalcemie, care duce la decalcifierea sistemului osos si la tulburări ale sistemului neuromuscular.

In acest sens se va impune un regim alimentar care sa fie bogat in alimente care aduc calciu utilizabil dar care contin si ceilalti factori de nutritie cu rol in osteogeneza: fosfor, vitamina D, proteine.

Calciul se găsește in cantitate mare in brânzeturi, lapte dulce, bătut, iaurt, legume uscate, nuci, varza, conopida, portocale, patrunjel, etc. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1 g.

 

Fosforul

 

Fosforul este un factor de nutriție cu actiune dinamică în metabolismul protidic, glucidic si lipidic și cu actiune plastica (intra in componenta sistemului nervos central si periferic).

Deficitul acestui mineral poate produce:

  1. tulburari nervoase,
  2. tulburari musculare si osoase,

O alimentatie bogata in fosfor poate ameliora aceste tulburari.

Alimentele bogate in fosfor sunt:

galbenusul de ou,

  • pestele,
  • carnea,
  • icrele,
  • branzeturile,
  • dar si legumele uscate,
  • nucile,
  • cerealele integrale,
  • zarzavaturile
  • fructele proaspete.

Doza  zilnica  recomandata  de fosfor este de 1,5 g.

 

Iodul

 

Este factorul de nutriție necesar metabolismului general si functionării glandei tiroide.

Lipsa iodului din alimentatie da nastere la fenomene de hipotiroidism insotite sau nu de gusa.

Iodul se afla in cantitati extrem de mici in alimentele uzuale insa:

a. pestele,

b. stridiile,

c. crevetii,

d. algele marine

sunt alimente bogate in iod.

De retinut este faptul ca  iodul organic din alimente nu se pierde in timpul gatirii.

Exista si o serie de plante cu actiune antitiroidiana sau gusogena: mustar, mazare, fasole si soia.

Doza zilnica recomandata de fier este de 150 – 200 U.I.

 

Asadar trebuie sa le dam mineralelor si dietei echilibrate în general o atentie deosebita.

Slabirea bazata pe o alimentație sănătoasă este practic cea mai importanta modalitate de tratament.

Ea permite mentinerea sau restabilirea unui echilibru nutritiv si actioneaza in mod permanent.

Nu ca celelalte tratamente puse în acțiune tranzitoriu și temporar.