Raceala – alimente benefice, alimente de evitat
Dietoterapia la o raceala, este un factor important pentru o recuperare rapidă. O dietă corespunzătoare are un mare impact în ceea ce privește rezistența și recuperarea după o răceală.
Așadar în primul rând este esențial consumul de lichide la raceala: apa, ceai de plante și sucuri de fructe și legume cu toata pulpa adăugată, proaspăt stoarse.
În acest fel toxinele care au cauzat apariția simptomelor pot fi îndepărtate mai repede.
În același timp, cafeaua și ceaiul negru trebuie evitate pentru ca au efect diuretic și deshidratează organismul, concentrând astfel toxinele.
Alimente benefice în raceala
Broccoli este o legumă cruciferă ce include în compoziția sa un complex de nutrienți cu potențial efect antioxidant, anti-inflamator și detoxifiant, fiind astfel un aliment imuno-stimulator și un adevărat agent anticancerigen. Compoziția sa nutrițională specială furnizează și alte beneficii (protector cardiovascular și al sănătății ochiului), făcându-l un aliment esențial al oricărei diete echilibrate.
Alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul stimulează sistemul imunitar afectat de raceala.
Probioticele, sunt considerate acum elemente benefice sănătății umane. Datorită faptului că echilibrează balanța dintre bacteriile ‘bune’ și cele care produc boli la nivelului sistemului nostru digestiv.
Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologica ridicată. Renumiții acizi grași omega 3, capabili mențină sistemul imunitar optim funcțional.
Acești acizi grași esențiali se mai găsesc cu precădere în: semințele de în, floarea soarelui, dovleac, rapiță și nuci.
Morcovul și dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten.
Efectul acestui nutrient asupra sănătății a fost studiat clinic, organismul poate beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi, substanțe care distrug membrana celulara.
Alimentele iuți, cum ar fi piperul, muștarul iute, hreanul pot fi consumate în cantități moderate. Ele au efect de decongestionant nazal, favorizând drenajul mucozităților.
Ceapa și usturoiul
Ceapa ajută la curatarea congestiilor și la eliminarea excesului de mucus la diverse nivele în organism.
Usturoiul de asemenea, poseda numeroase proprietăți terapeutice: îmbunătățește activitatea globulelor albe, marește producția de anticorpi, distruge ciuperci și fungi, precum candida.
Dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano, usturoiul, dar și ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator.
Alimente de evitat în raceala
Laptele și produsele lactate, în general trebuie evitate pe perioada răcelii.
Exista studii clinice care arata ca anumite componente ale laptelui determina eliberarea de histamine în organism. Substanța care contribuie la agravarea congestiei nazale.
Băuturile alcoolice trebuie interzise pentru ca deshidratează organismul. Favorizează eliminarea vitaminei C din corp și încarcă suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii.
În cazul în care apetitul este redus, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atâta timp cât se consuma lichide suficiente.
Supele de zarzavat, salatele, soteurile de legume, pot constitui variante de meniu pentru aceasta perioada.
Grapefruitul este un fruct cu proprietăți miraculoase în ceea ce privește tratarea răcelii.
Are un conținut mare de vitamina C și ajută la detoxifierea ficatului.
Și celelalte citrice sunt benefice, însă ele sunt prea dulci pentru a favoriza drenajul hepatic.
Nutriționiștii recomandă ca grapefruitul să fie consumat în întregime, adică și partea de pulpă. Doar așa se pot preveni răcelile și întări sistemul imunitar.
Grăsimile, brânza grasa, carnea și produsele de patiserie trebuie evitate cât mai mult cu putință.
Globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge virușii devin letargice și nu pot apară eficient organismul atunci când exista aport de zahar în dieta.
Așadar dulciurile și produsele zaharoase trebuie eliminate din dieta pe perioada răcelii.
Așadar dieta trebuie sa fie echilibrata iar daca medicul consideră necesar, poate recomanda anumite suplimente de vitamine și minerale.
Astfel vitamina A este un nutrient vital pentru membranele mucoaselor sistemului respirator pe perioada răcelii. Lisina, un aminoacid, are proprietăți antivirale și de aceea este de obicei recomandata.
Vitamina B5 susține funcționarea adrenala, minimizează congestia nazala și oboseala.
Vitaminele B, in general au rol anti-inflamator și ajută la ameliorarea simptomelor răcelii.
Vitamina C și zincul ajută la scurtarea duratei răcelii și reduc severitatea simptomelor.
Usturoiul și echinaceea sunt plante de mare ajutor în caz de guturai.