Detoxifierea cu zarzavaturi nu este un trend, ci este o necesitate. Facem acest lucru fie cu ajutorul postului Paștelui, fie prin impunerea pe anumite perioade ale unui regim format strict din crudități. La început de primăvară piețele abundă de zarzavaturi. Toate au reale puteri terapeutice asupra organismului, privat de câteva luni de soare și hrană vie.

Acum este momentul pentru o dietă de primăvară, cu detoxifiere pe bază de verdețuri și zarzavaturi. Acum urzicile, ștevia, spanacul, loboda sau leurda inundă pământul și așteaptă și-și pun la dispoziție proprietățile lor extraordinare. Iată câteva cuvinte despre beneficiile lor asupra sănătății noastre.

Ștevia, bogată în minerale

Este o plantă bogată în minerale esențiale sănătății noastre. Are calciu, magneziu, fier și potasiu, dar și în vitamine hidrosolubile B și C. Se poate consuma în cadrul dietei de primăvară în supă, ciorbe, ca piure sau pur și simplu ca ceai.

Leurda- detoxifiere perfectă!

Este o plantă cu frunze verzi. Miroase a usturoi (se mai numește și usturoiul ursului sau usturoi sălbatic pentru că dupa hibernare ursul consumă multa leurdă să se întremeze) și care se foloseste și pentru uz intern și extern. Sub formă de salate sau suc proaspăt în dieta de primăvară este indicată în hipertensiune arterială, aterosceroza, diaree și constipație, mai ales se poate folosi într-o dietă de detoxifiere cu zarzavaturi. Se poate folosi însa și extern, local în reumatism, răni eczeme, prurit, etc.

Loboda – nr 1 în detoxifiere!

Este recunoscută sub trei forme: roșie, galbenă și verde și se poate consuma în salate, soteuri, suc proaspăt sau în ciorbe. De asemenea recomandată în detoxifierea cu zarzavaturi, bogata in vitaminele E si K, loboda este folosita intern ca adjuvant in tratarea chisturilor ovariene si mamare, in afectiuni dermatologice, in bronsite asmatiforme sau sub forma de cataplame pentru dureri abdominale.

Spanacul, detoxifiant și antioxidant

O plantă bogată în calciu, fier, acid folic, vitamina E si K, spanacul este numit de francezi, mătura stomacului și este recomandat în detoxifierea cu zarzavaturi. De asemenea el este bogat și-n acid oxalic, care ajută la absorbția calciului, prevenind formarea pietrelor la rinichi.

Detoxifierea cu zarzavaturi

Substanțele fitochimice și clorofila pe care le conține spanacul au rol anticancerigen, de reglare hormonală și o compoziție apropiată de cea a sângelui uman. Spanacul este așadar un tonifiant excelent al întregului organism, însă în mod special pentru sânge, ficat și colecist. Se poate consuma în salate sau ca sote și-n ciorbe de zarzavat.

Urzicile

Nu trebuie nici ele uitate pentru ca sunt un tonifiant general extraordinar. Prin conținutul lor bogat în aminoacizi esențiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier și magneziu și in special clorofila, urzicile pot fi considerate atât aliment cât și plante medicinale. Astfel este cunoscută folosirea urzicilor în afecțiuni hematologice (combat anemia), afecțiuni respiratorii (deschid căile respiratorii, reduc tusea și reduc și fluidifică mucusul bronho-pulmonar), combat constipația prin stimularea digestiei, au acțiune hipoglicemiantă (scad glicemia) și acționează pozitiv în afecțiunile dermale (eczeme, mătreață).

Și toate aceste beneficii obținute în urma unui program alimentar bazat pe verdețuri de primăvară (detoxifierea prin zarzavaturi mai ales acum primăvara) se explică practic prin creșterea cantității de vitamine și minerale consumate; acestea ajuta la întărirea sistemului imunitar, mențin oasele puternice, ajută digestia și reduc greutatea corporală la normalitate. Sunt aceste obiective reale și posibile? Absolut, încercați dieta de primăvară și veți vedea. Aveți doar de câștigat!