Anemia este o afecțiune care se dezvoltă atunci când sângele dumneavoastră nu dispune de suficiente globule roșii sănătoase în sânge.

Aceste celule sunt principalii transportatori de oxigen la organe. În cazul în care celulele roşii din sânge sunt, de asemenea, deficitare in hemoglobină, atunci organismul nu primeste suficient oxigen.

Simptomul principal al anemiei oboseala, apare deoarece organele nu primesc componentele de au nevoie pentru a funcţiona corespunzător. Femeile şi persoanele cu boli cronice au un risc crescut de anemie.

Anumite forme de anemie sunt ereditare şi sugarii pot fi afectati de la naştere.

• Femeile in perioada lor fertila sunt deosebit de sensibile la o forma de anemie numita anemie feripriva, din cauza pierderi de sânge de la menstruatie iar cerintele de aprovizionare cu fier cresc în timpul sarcinii.

• Seniorii, de asemenea, pot avea un risc mai mare de a dezvolta anemie din cauza alimentaţiei deficiente şi a prezentei altor afecţiuni medicale.

 

Tipurile de anemie

Există mai multe tipuri de anemie. Toate sunt foarte diferite din punct de vedere al cauzelor şi tratamentelor. Anemie prin deficit de fier, cel mai frecvent tip, este tratabila cu dietoterapie si suplimentare cu fier. Unele forme de anemie – cum ar fi anemia care se dezvoltă în timpul sarcinii – chiar sunt considerate normale. Cu toate acestea, unele tipuri de anemie pot prezenta probleme de sănătate pe tot parcursul vieţii

Există mai mult de 400 de tipuri de anemie, care sunt împărţite în trei grupe:

  • • anemie cauzată de pierderea de sânge
  • • anemie cauzată de scăderea productiei sau defectele globulelor roşii din sânge
  • • anemie cauzată de distrugerea celulelor roşii din sânge

Cand copilul tau are anemie, primele simptome ar putea fi paloarea pielii şi iritabilitate, oboseala, ameţeli, tulburari de ritm cardiac.
În cazul în care anemia este cauzata de distrugerea excesiva a hematiilor, simptome pot include, de asemenea, icter, îngălbenirea albului ochilor, splina marita, şi urină închisă la culoare.

Anemia si dieta anti-anemie
Anemia si dieta anti-anemie

La sugari si prescolari, anemia feripriva poate duce la întârzieri de dezvoltare şi tulburări de comportament, cum ar fi activitate motorie scăzuta şi probleme de comportament social si chiar deficit de atentie. Cercetările indică faptul că problemele de dezvoltare pot dura în şi dincolo de vârstă şcolară în cazul în care deficitul de fier nu este tratat corespunzator.

Sfaturi pentru reducerea simptomelor anemiei

Iata câteva sfaturi simple pentru a reduce simptomele anemiei prin mijloace dietetice, adica printr-o dieta anti-anemie:

  • Creşterea aportului de fier din alimente, cum ar fi organe (de exemplu, ficat), carne rosie, organe de pui, peşte şi legume cu frunze verzi cum ar fi spanac.
  • Fierul din surse animale este mult mai usor de absorbit decat fierul din alimentele vegetale.
  • Vitamina C creşte absorbţia de fier, deci adăuga alimente care conţin vitamina C (de exemplu suc de portocale, salata de rosii), la mesele bogate in fier,
  • Lipsa de vitamina B12 poate contribui la anemie si deci trebuie crescut consumul de alimente care conţin vitamina B12 in dieta anti-anemie, cum ar fi carnea de vită, de porc, ouă, brânză şi lapte. Vegetarienii ar trebui să mănânce o multime de extract de drojdie sau alimente fortificate cu B12, cum ar fi cerealele.
  • Creşterea aportului de acid folic, prin consumarea urmatoarelor alimente in dieta anti-anemie: legume cu frunze verzi, varză de Bruxelles, broccoli, cereale integrale, germeni de grau cereale, mic dejun fortificate, avocado, galbenusul de ou si pepene galben.
  • Trebuie sa se limiteze consumul de alimente care epuizează nivelul de fier in dieta anti-anemie. Simptomele anemiei feriprive pot fi agravate de ingerarea anumitor alimente. Deci, trebuie redus consumul de alimente care reduc absorbtia fierului sau epuizeaza rezervele de fier. Aceste alimente includ: ciocolata, ceai, cafea, tarate.