Atacul de panica poate fi prevenit prin controlul, evitarea sau reducerea alimentelor care intretin aceste tulburari si evident prin consumarea alimentelor care nu favorizeaza atacul de panică.

Mai jos va este prezentat tratamentul dietetic al atacului de panica.

Este stiut faptul ca pentru fiecare actiune este urmata de o reactie.

Acest lucru este valabil si in privinta alimentatiei: ceea ce cosumam poate avea un efect semnificativ asupra incidentei atacului de panică.

 

Atacul de panica afecteaza sistemul nervos

 

Atacurile de panica afecteaza direct sistemul nervos si de aceea sunt indicate alimentele bogate in vitamine B deoarece au un efect linistitor asupra acestui sistem.

Din grupul vitaminelor B, s-a constatat ca o influenta deosebita o au

  • cobalamina,
  • niacina si
  • tiamina,

deoarece scad susceptibilitatea declansarii atacului de panică.

Pentru o persoana care a fost diagnosticata cu acest tip de tulburare, este esential sa-si mentina nivelul glicemiei constant.

Caderea glicemiei conduce la aparitia starii de oboseala, a nervozitatii si deci la cresterea riscului de atac de panică.

Cel mai simplu mod de mentinere a glicemiei constante in tratamentul dietetic al atacului de panică este de a se reduce consumul de glucide rafinate:

  • dulciuri,
  • bauturi dulci,
  • paine alba sau
  • cartofi.

In plus trebuie limitate sursele de cafeina: cafeaua, ciocolata, ceaiul, bauturi carbogazoase care contin cofeina, etc deoarece aceasta substanta actioneaza ca un excitant asupra sistemului nervos central.

 

Dieta echilibrata impotriva atacului de panica

 

Practic trebuie urmata o alimentatie echilibrata punandu-se accent pe alimentele care contin complexul de vitamine B in tratamentul acestor atacuri:

  1. Alimentele din carne, peste, oua si branza ar trebui sa reprezinte 20% din meniul zilnic;
  2. 30% din alimentatia zilnica va fi formata din legume (
  • broccoli,
  • sparanghel,
  • varza alba si rosie)

si fructe (

  • mere,
  • banane,
  • portocale,
  • catina);

 

3.  Baza alimentatiei zilnice trebuie sa fie reprezentata in proportie de 50 % de carbohidratii complecsi (

  • cereale integrale,
  • germeni de grau,
  • orez brun).

In timp ce alimentele mai sus mentionate sunt bogate in vitamine B, care reduc semnificativ incidenta atacurilor, exista cateva substante, care agraveaza si favorizeaza anxietatea.

Din pacate aceste substante fac parte intr-o anumita masura din alimentatia fiecarui individ.

 

  1. Alcoolul

 

Creste hiperactivitatea sistemului nervos central si implicit gradul de agitatie, stres si irascibilitate al persoanei cu astfel de tulburari.

 

2 . Cafeina

 

Ca si alcoolul actioneaza ca excitant nervos, insa o incetare brusca a consumului de cafea sau ceai pot induce de asemenea atacuri datorita starii de oboseala si iritatie date de absenta cafeinei.

Asadar reducerea aportului de cafeina trebuie facuta treptat prin eliminarea cafelei clasice.

 

3. Zaharul

 

Nu contine nutrienti insa este bogat in calorii.

Zaharul creste nivelul glicemiei ceea ce induce hiperactivitate si implicit tulburari emotionale la persoanele anxioase.

Asadar mentinerea obiceiurilor alimentare sanatoase, este una din conditiile care trebuie indeplinite.