Dieta antibalonare. Balonarea este un semnal al organismului care nu trebuie ignorat.
Digestia reprezinta o serie de reactii chimice in care alimentele sunt descompuse in componentele din care ne luam nutrientii si energia. Materialul care ramane dupa descompunere merge mai departe pe tractul intestinal pentru eliminare.
O parte din aceste resturi sunt gaze inodore in conditii normale ele sunt purtate usor de intestin; acestea sunt metanul, oxigenul, azotul. Trecerea acestor gaze, fara durere este cunoscuta sub numele de flatulenta si cu totii traim aceasta parte normala a digestiei. Insa cand se produc alte gaze, la temperaturi si presiuni mai mari, rezultatul poate fi foarte neplacut. Gazele formate in acest caz sunt niste compusi care contin sulf (mercaptani) si produc acea stare de disconfort, chiar dureroasa cand abdomenul se baloneaza si devine dificil chiar sa ne imbracam (mai ales cu pantaloni).
Persoanele care au in mod curent aceasta problema sufera probabil de o intoleranta alimentara.
Cauzele balonarii
Cateva din cauzele cele mai des intalnite ale balonarii sunt:
- Alimentatia excesiva – atunci cand se consuma portii mari de alimente si se mai si combina macronutrientii (proteine, lipide, glucide) in mod necorespunzator, apare fenomenul de balonare. Exista o serie de alimente care ar putea cauza balonare: fasolea, conopida, varza, ceapa, usturoiul, care trebuie sa fie consumate in cantitati limitate sau chiar eliminate din dieta antibalonare.
- Intoletanta alimentara – mai ales la lactoza si la gluten. Intoleranta anumitor alimente poate fi stabilita doar prin teste specifice si deci trebuie sa ne adresam unui gastroenterolog.
- Aerofagie – inghitirea unor cantitati mari de aer poate cauza balonare. Lucruri simple cum ar fi vorbitul in timpul mesei, bautul lichidelor cu paiul, mestecarea gumei trebuie eliminate pentru a reduce incidenta balonarii.
- Sindromul de colon iritabil – este adeseori asociat cu balonarea, insa evaluarea si tratamentul vor fi facute de catre un medic de specialitate.
- Constipatia – este una din cauzele cele mai frecvente ale balonarii. Pentru combaterea constipatiei trebuie crescuta cantitatea de fibre alimentare asimilate: fructe, legume, cereale neprelucrate, etc. De asemenea trebuie consumate 8 pahare cu apa pe zi, deoarece in absenta fluidelor, constipatia devine si mai severa.
Sfaturi practice impotriva balonarii
- Plimbare usoara dupa masa – miscarea poate stimula eliberarea hormonilor care incurajeaza activitatea digestiva.
- Eliminarea gazului nedorit – Exista medicamente care contin niste substante specifice si care descompun repede gazele formate in exces
- Ceaiul de menta sau de fenel ajuta la eliminarea gazelor.
- Fibrele alimentare – trebuie consumate in cantitati mai mari in cazul in care balonearea este cauzata de spasm intestinal.
- Eliminarea stimulentilor – ceai negru, cafea, ciocolata, grasimile, care pot favoriza spasmele tractului digestiv.
- Atentie la lactate – acestea pot fi inlocuite in dieta antibalonare cu produse similare care nu contin lactoza
- Evitarea temperaturii prea reci sau prea calde a alimentelor – pentru a scadea incidenta aerofagiei.
- Observarea si notarea alimentelor care produc balonare si iplicit eliminarea lor din dieta antibalonare.
- Diagnosticarea – balonarea poate semnala prezenta unor afectiuni serioase ale tractului digestiv si daca nu cedeaza prin remedii simple, aplicate acasa, este necesar sa ne adresam medicului pentru un examen complet.
Dieta antibalonare: Meniul complet
Alimente care contribuie la balonare | |
Legume uscate | Cartoful si majoritatea tipurilor de fasole: in special cea uscata, mazarea, soia si nautul |
Produse lactate | Laptele proaspat si branza fermentata |
Legume proaspete | Varza (alba, rosie si de Bruxelles), ridichile, ceapa, usturoiul, broccoli, conopida, castravetele, sparangelul. |
Fructe | Prune, caise, mere, struguri si unele citrice |
Cereale si paine | Aproape toate alimentele care contin grau: cereale, paine, produse de panificatie. |
Alimente bogate in grasimi | Alimentele prajite superficial sau in profunzime, carnea nedegrasata, sosurile grase, inghetata, produsele de panificatie de tip foetaj. |
Liquide | Bauturi carbogazoase dulci, suplimentele si concentratele lichide, medicatia. |
Exemplu de meniu in dieta antibalonare | ||
Mic dejun | Pranz | Cina |
|
|
|
Aport energetic si nutritional | |||
Calorii | 1493 Kcal | Grasimi | 44 mg |
Proteine | 77 mg | Sodiu | 956 mg |
Carbohidrati | 228 mg | Potasiu | 2940 mg |