Acneea este o afectiune a pielii care afecteaza suprafetele corpului care contin glandele seboreice mari, incluzand nasul, fruntea, barbia, obrajii si spatele. Acneea se manifesta prin prezenta porilor incarcati si a leziunilor dermale cunoscute popular sub numele de cosuri.

Afla mai multe despre dieta antiacnee

Tratamentul medical recomandat de dermatologi consta in general in antibiotice administrate oral in functie de tipul de acnee, usoara, moderata sau severa. Antibiotecele cele mai folosite pentru reducerea inflamatiei sunt doxiciclina, minociclina si tetraciclina. Pentru persoanele care sufera de acnee severa, care nu raspunde la tratamentul cu antibiotice, specialistii mai prescriu un retinoid numit isotretinoin.

Aceasta substanta actioneaza practic in sensul refucerii cantitatii de sebum din piele. Uneori anticonceptionalele orale sunt prescrise ca medicatie pentru tratarea acneei.

Din punct de vedere nutritional s-a constatat ca anumite alimente si lichide accentueaza simptomele acneei. Asadar persoanele care au aceasta afectiune trebuie sa evite alimentele urmatoare in dieta antiacnee: zaharul rafinat, grasimile animale si aditivii alimentari deoarece ele conduc la agravarea acneei.

In mod similar, exista si substante benefice care pot fi furnizate de alimente in dieta antiacnee.

Zincul

Stdiile clinice indica faptul ca zincul poate un mineral eficient in tratamentul anti-inflamator al acneei in dieta antiacnee. In general, rezultate semnificative se obtin dupa administrarea gluconatului de zinc timp de 60 de zile. In acelasi timp, datorita diferentelor existente in formularea preparatelor cu zinc, este dificil sa se stabileasca o doza universala recomandata.

L-carnitina

Un grup de cercetatori greci au condus un studiu prin care au aratat ca persoanele care manifesta reactii adverse la tratamentul cu isotretinoin au rezultate mai bune daca aceasta este asociata cu L- carnitina.

Plante medicinale pentru acnee

Exista o serie de plante care au proprietati anti-inflamatorii si pot fi folosite ca adjuvante utile in tratamentul acneei:sunatoarea, uleiul de in sau semintele de in si musetelul. Alte plante au proprietati antimictobiene capabile sa elimine bacteria care produce acneea si astfel sa reduca inflamatia dermala. Multe evidente preliminare sugereaza ca uleiul de arbore de ceai verde are un astfel de efect antimicrobian si reduce acneea dupa un tratament consecvent de minim 3 luni.

Tratamentul homeopat acnee

Exista cateva studii care comunica rezultate eficiente impotriva acneei cu mijloace homeopate. Astfel medicii homeopati pot recomanda unul sau mai multe tratamente pentru acnee luand in calcul constitutia fiecarui pacient, mai exact caracteristicile fizice, emotionale si intelectuale ale acestuia.

Belladonna este un remediu homeopat recomandat persoanelor care sufera de acnee pustulara inflamata. Calendula (aflata de in galbenele) este recomandata persoanelor care prezinta pustule sau leziuni dermale. Hepar sulfur se indica in acneea dureroasa. Kali bromatum se recomanda persoanelor cu acnee profunda localizata in special pe frunte si care manifesta si o stare de nervozitate crescuta. Silicea este recomandata in acneea usoara sau moderata.

Iata asadar ca strategia de lupta impotriva acneei este complexa iar sansele de ameliorare si tratare ale acesteia sunt mari si pline de speranta.