Un regim sănătos este tot ceea ce trebuie să targetăm. Celebra problemă a greutății corporale excesive este un subiect care va preocupa un procent important al populației globului. Din păcate, cele mai utilizate diete sunt cele „la modă”.
Determină efectul yo-yo și nu ajută la procesul de slăbire pe termen lung. Și dieta daneză intră în aceeași categorie.
De obicei persoanele care urmează această dietă obțin rezultate favorabile, însa doar pentru moment.
După cele 13 zile de regim restrictiv se revine la vechiul stil de alimentatie și kg apar și ele, în număr mai mare chiar.
Există o serie de persoane care își controlează greutatea după regim drastic, în special cantitatea de alimente ingerată. Mențin o balanță energetică negativă și reușesc să se mențină suple.
O altă categorie de persoane susțin urmarea aceleiași diete de scădere ponderală în mod repetat, însă fără rezultat.
Fiecare persoană resimte această problemă, a menținerii greutății obținute.
Un regim sănătos este esențial atunci când folosim termenul de „dietă”.Cinstit vorbind, în această ultimă categorie intră persoanele care cel mai probabil fac o serie de greșeli nutriționale mai putin evidente.
Motive și soluții pentru un regim sănătos:
Motive ce blochează scăderea ponderală:
– dieta nu are un obiectiv realist
– dieta aleasă nu corespunde nevoilor de moment ale persoanei în cauza (aceste nevoi variază în timp);
– nu s-a ales un moment corespunzător de începere a dietei;
– motivația pentru care se dorește scăderea ponderală este superficială. Puteți descoperi singuri mai multe citind despre motivația de a alege acest drum.
Bineînțeles că și afecțiunile asociate supraponderabilității pot fi o cauză directă a acestor rezultate negative, însă aceste situații sunt statistic vorbind mult mai rare.
În continuare vom prezenta câteva motive pentru care regimul de slabire poate fi ținut fără rezultatele scontate.
Trebuie să țineti cont de următoarele aspecte:
- Constipația trebuie îndepărtată. Colonul trebuie golit minim o dată pe zi, în mod regulat și fără efort. Consumul abundent de fructe proaspete, legume verzi, apa proaspătă și cereale integrale poate asigura un tranzit intestinal impecabil.
- Intoleranțele alimentare. Există o serie de alimente pe care organismul nu le tolerează. Totuși reacția sistemului imunitar la această intoleranță apare de cele mai multe ori după perioade foarte lungi de timp, chiar ani. Grâul, zahărul sau lactatele sunt doar câteva alimente foarte des folosite, alergenice și a căror prezență în organism stopează procesele de scădere ponderală.
- Lipsa activității fizice regulate. Mișcarea este esențială deoarece crește ritmul metabolic și ajută la procesul de lipoliză.
- Tulburările endocrine, în special ale tiroidei. Această glanda controlează metabolismul întregului organism. Excesul de zahăr, cofeină și alcool nu fac decât s-o suprasolicite și implicit epuizeze.
- Deficiențele de minerale și vitamine. Carența unor elemente cum ar fi magneziu sau calciu poate determina creșterea în greutate. Aceste elemente se pierd și prin folosirea excesivă a laxativelor si diureticelor.
- Aportul insuficient de apă. Apa trebuie consumată în cantitate suficientă (35 ml / kg corp / zi) pentru o bună digestie, pentru o hidratare completă si mai ales pentru eliminarea cât mai completă a toxinelor din organism.
- Stresul excesiv – determină formarea de substante toxice în sânge – ceea ce se traduce la nivel comportamental în oboseală, agitație sau nervozitate. Stresul perturbă functia digestiva, ceea ce rezulta fiind creșterea ponderală.
Iată că factorii de care depinde slăbirea ponderală sunt numeroși și mai ales complecși pentru o alimentatie sanatoasă. Vestea bună este ca prin ceea ce ingerăm putem, în mare măsura, să îi controlăm și să ne menținem echilibrul atât de necesar.