Căderea părului rămâne una dintre probleme esențiale estetice care fac probleme atât bărbaților, cât și femeilor. De aceea trebuie să spui „Stop căderii părului”.
De ce reprezintă căderea părului o problemă așa mare?
La nivelul scalpului există în jur de 100000 fire de păr, dintre acestea, zilnic cad în mod normal între 50-100, fiind înlocuite treptat de noi fire de păr.
Conform Academiei Americane de Dermatologie, aproximativ 80 de milioane femei si barbati sufera de căderea părului de cauza ereditara (alopecie).
Este dificil de observat numarul exact al firelor de par care cad intr-o zi. Cu siguranta este observata o cadere excesiva a firelor comparativ cu alte zile, atunci cand spalati parul sau cand il pieptanati. Atunci cand este o cadere mai mare a firelor de par, vorbim despre efluviu telogen. In cazul in care exista zone lipsite in totalitate de par, vorbim despre alopecie.
Ce au observat specialiștii despre căderea părului
Căderea părului afectează în egală măsura atât bărbații, cât și femeile, fiind asociată cu un puternic impact asupra calității vieții. Studiile recente au demonstrat că pacienții care se confruntă cu căderea părului au o stimă de sine scăzută. În formele sale mai grave, există fenomene de anxietate sau depresie.
Caderea parului se poate instala in ani de zile sau poate sa apara brusc si poate fi permanenta sau temporara. Pentru o mai buna intelegere a mecanismelor caderii parului, este important de mentionat ciclul de viata al firului de par, care cuprinde 3 stadii:
- Anagen – faza de crestere activa a firului de par, intre 2-6ani
- Catagen –faza de stagnare, reprezinta inceputul fazei de rapaus, firele de par se opresc din crestere si are loc o degradare treptata si o pierdere a acestora, dureaza intre 2-3 saptamani
- Telogen – faza de repaus total, in care firul de par nu mai creste si este eliminat pentru a face loc noilor fire de par, intre 2-3 luni
Motivele care cauzează căderea părului sunt multiple:
- Predispozitia genetica
- Afectiuni sistemice/cutanate: anemie, cancer, afectiunile glandei tiroide, lupus eritematos, deficit vitamin B, deficit vitamina D, psoriasis, dermatita seboreica, lichen plan
- Stress, depresie, anxietate
- Medicamente: chimioterapie, imunoterapie, pilule contraceptive, beta-blocante, derivati de vitamina A
- Trauma fizica: operatie chirurgicala sau scaderea brusca in greutate intr-o perioada scurta de timp
- Dezechilibre hormonale: sarcina, sindromul ovarelor polichstice, menopauza
- Alimentatia dezechilibrata: dieta redusă in fier, zinc, seleniu cu continut scazut de proteine, vitamina B, D sau exces de vitamina A
Ce se poate face pentru a preveni pierderea podoabei capilare:
- O dieta echilibrata, bogata in proteine (oua, carne slaba de pui sau curcan, nuci, lactate cu continut scazut de grasime, fasole, mazare), minerale si vitamine (somon, spanac, ciuperci, cereale, citrice)
- De evitat vopseaua de par chimica, este de preferat o vopsea organica de par, care nu contine amoniac, peroxid sau para-fenilendiamina (PPD)
- O ingrijire corecta a parului printr-un periat bland, de evitat periatul pe parul umed, cand firul este fragil si se poate rupe foarte usor
- Samponul si balsamul nu trebuie schimbate frecvent, cu exceptia cazului cand este recomandat de medicul dermatolog
- Coafura trebuie sa fie una lejera, care sa-i permita parului sa „respire”, se vor evita impletiturile stranse sau parul in „coada de cal”
- Produsele care contin ulei de cocos pot ajuta la prevenirea caderii parului, prin cresterea fluxului sanguin la nivelul scalpului, atunci cand se efectueaza un masaj usor
O soluție pentru pierderea podoabei capilare: Dr. Ana Maria Draganita
Managementul pacientilor care sufera de alopecie sau de efluviu telogenest e o provocare. De ce? Pentru că această operațiune presupune o colaborare interdisciplinara intre mai multe specializări. Dermatologie, nutritie, și endocrinologie sunt doar 3 dintre ele.
In cazul in care va confruntati de o perioada lunga de timp cu caderea parului si nu aveti rezultate favorabile, recomandari de specialitate va poate face dra Dr. Ana Maria Draganita la medical@silueta-naturala.ro sau la 0737 706 285.