Dieta Mediteraneana, cura ideală

La final de februarie ne dorim să fim energici și sănatoși. Stilul de dieta mediteraneana este cel mai recomandat. De mii de ani popoarele din jurul mării Mediterane s-au bucurat de o viață activă. Mese pline de bunătăți naturale.

Așadar, secretul acestora este ECHILIBRUL. Mănâncă ceea ce e sănatos și bun, bucură-te de pregătirea cinei împreună cu familia sau prietenii. Mișcă-te cât mai mult în aer liber. Acesta este crezul stilului de viață mediteranean.

De fapt, este vorba de consumarea în cantitati moderate a unor feluri de mâncare delicioase, bogate în nutrienți. Astfel din masa de seară devine un moment prielnic comunicării și relaxării.

Practic, în ce constă această dieta mediteraneana?

Se consumă mâncăruri bazate pe legume, zarzavaturi, cereale integrale, fructe poaspete, nuci, semințe, ulei de măsline, peste, ocazional pui și foarte rar carne roșie.
Toate aceste alimente se folosesc în stare proaspătă, nerafinate și neprocesate.

Un studiu publicat în 2001 în Jurnalul Internațional de Obezitate, arată că oamenii slabesc și se mențin mai ușor cu cura mediteraneana decât cu cura hipolipidică/hipocalorică. Tocmai pentru că prima conține alimente gustoase și care fac plăcere, fiind consumate pe o perioadă îndelungată.

O prima schimbare ar consta în înlocuirea grăsimilor: margarinei, a maionezei și a sosurilor comerciale cu ulei de măsline/vegetal presat la rece. Adăugat la roșii, ceapă verde, usturoi, busuioc și pește, uleiul de măsline dă un gust aparte.

De asemenea, se poate folosi nu numai în salate, ci și la mâncărurile gătite, când aceasta este gata.

Beneficiile uleiului de măsline se referă în primul rând la cantitatea suficientă de grasimi mononesaturate, atat de necesare sistemului cardiovascular, dar și antioxidanți, incluzând și vitamina E.

Tot studiile clinice arată că, prin consumul zilnic a 20 ml de ulei de măsline, se poate reduce riscul de boală coronariană, poate scădea riscul aparitiei inflamației, a semnelor îmbătrânirii precoce, a bolilor degenerative. Tocmai datorită prezenței și acțiunii grăsimilor mononesaturate.

Consumul crescut de pește gras gatit dietetic este important în cura mediteraneana

Peștele este unul dintre cele mai sănatoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne.

Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile. Au valoare biologică ridicată – renumiții acizi grasi omega 3, capabili să tina la distanță numeroase boli.

Sunt cunoscute beneficiile vestiților acizi grași omega 3. Acizii grasi omega 3 se regăsesc în:

  • peștele oceanic (macrou, cod, hering, somon, ton, sardine etc.)
  • peștele de apă dulce (păstrav, știucă, șalău, crap etc).

Acizilor grași omega 3 li se datoreaza efectul cardioprotector al peștelui.

Acești acizii grași esențiali mențin elasticitatea vaselor sangvine și previn depunerile de grăsimi pe pereții acestora (ateroscleroza).

Peștele are de asemenea un conținut valoros de vitamine:

1. grupul B – importante pentru sistemul nervos,

2. vitamina A – necesară pentru sănatatea pielii și a ochilor,

3. vitamina D – esențială pentru asimilarea calciului în oase, dar și minerale – fosfor, iod, calciu, zinc, fier.

Hidratarea permanentă cu apă și ceaiuri calde neândulcite pe toată perioada zile și consumul ocazional și moderat de vin roșu de bună calitate, sunt alte elemente specifice bucatariei mediteraneene.

pestele in dieta mediteraneeana

Un alt ingredient al acestui stil de viață este mișcarea

Mișcarea ajută la arderea caloriilor și a catalizarii procesului de scădere ponderală. Mișcarea zilnică ajută la reducerea stresului și a tensiunii arteriale. Duce la îmbunătățirea funcționarii metabolismului și a rezistenței organismului în general.
Așadar, se poate începe cu un efort min de 30 de minute de mers pe jos. Apoi miscarea poate fi crescută gradual si după această perioadă se trece și la schimbarea intensității efortului.

mersul pe jos