Dieta Disociata
Lector Dr. Lygia Alexandrescu, Nutriționist acreditat CIO, fondator Silueta Naturală
Dieta disociata sau a combinatiilor alimentare este un regim de slabire aparut la inceptul anilor 1900, este inca foarte la moda si deci mediatizat.
Principiul dietei disociate se bazează pe ipoteza că absorbția necorespunzatoare a alimentelor cauzeaza degenerarea țesuturilor și de aceea combinarea alimentelor este cheia unui metabolism perfect. Nu este suficient să furnizam corpului elementele necesare, ci mai important este ca ele să fie utilizate de organism. Este foarte posibil să te hranești corect, însă organismul să nu beneficieze de acești nutrienți tocmai datorită interferenței alimentelor incompatibile la aceeasi masă. Astfel, apar: digestia alterată, balonarea, constipația și, nu în ultimul rând, kilogramele nedorite și celulita.
Au existat mai multe curente de disociere.
Dieta Disociată – Metoda Antoine
Propune un regim alimentar disociat, bazat pe consumul exclusiv de alimente dintr-o categorie zilnic într-o limită de 1500 kcal/zi.
Dezavantajul principal al acestui tip de regim este că nu poate fi aplicat pe o perioada îndelungată de timp și mai ales nu poate fi asimilată cu un stil de viată, pentru că nu furnizează organismului necesarul zilnic de diverși nutrienți. De asemenea, dupa încetarea dietei există riscul iminent al creșterii ponderale.
Dieta Disociată – Metoda Shelton
Se bazează pe separarea alimentelor consumate într-o singură zi și deci fiecare masă implică un consum de alimente dintr-o singură categorie, dar în cantități nelimitate.
Dieta Disociată – Metoda Montignac
S-a bazat pe principiul excluderii produselor alimentare cu un indice glicemic ridicat, interzicând în același timp combinarea a câteva alimente în timpul aceleiași mese.
Duo-ul carbohidrați-lipide formează o asociere care trebuie evitată în timpul aceleiași mese. De asemenea, încurajează combinația de leguminoase și proteine animale.
Acesta dietă are avantajul că furnizează principii nutritive diverse, necesare organismului în fiecare zi, este mai puțin monotonă, are rezultate vizibile într-o perioadă medie de timp și poate fi adoptată ca un mod de viată.
Reguli în ceea ce privește combinațiile alimentare.
Promotorii dietei disociate au elaborat o serie de reguli de combinare a alimentelor:
1. Combinația între carbohidrati (cartofi, paste, cereale, pâine, dulciuri, etc) și grăsimi (unt, suncă, smântâna, etc) este interzisă.
Atentie! Nu trebuie eliminate aceste alimente, ci doar trebuie consumate în rapoarte cantitative corecte sau la momente diferite.
2. Combinația de carbohidrați cu proteine (carne, pește, ouă, branză, etc) este permisă numai în condițiile preponderenței cantității de proteine și cu aport de legume verzi.
3. Combinația de proteine cu grăsimi este permisă.
4. Carbohidrații simpli (fructele care conțin glucoză/fructoza) se consumă individual, necombinați, la o masă.
In concluzie, trebuie consumate toate tipurile de nutrienți, în combinații corecte, avându-se în vedere diversitatea și varietatea alimentară.