În toată această perioadă greu încercată, denumită brusc – carantină, alimentația de calitate, bogată în nutrienți (vezi aici), imediat biodisponibili și hidratarea corectă și completă pot fi de mare ajutor în prevenirea îmbolnăvirii cu COVID 19. 

Carantina și regimul unei rutine

Este important ca acum, în perioadă de carantină, alimentația să se mențină într-un program de rutină, consumând frecvent (la interval de 2-3 ore) porții mici de alimente, ca între mese să existe aport de lichide calde pentru o hidratare completă și ca repaosul și odihna să se facă la temperatura de confort constantă și în condiții igienice optime (camera aerisită, îmbrăcăminte ușoară din bumbac, schimbată în functie de cât de mult se transpiră, etc).

Hidratarea completă este cheia unei stari bune de sanatate. Chiar daca nu exista apetit pentru apa, aceasta trebuie neaparat consumata la tenperatura camerei, alaturi de ceaiul de plante cu lamaie, scortisoara, ghimbir, astfel incat sa ajungem sa consumam (ca adulti) 40 ml din aceste lichide/kg corp/zi.

In acelasi timp cafeaua, ceaiul negru, alcoolul trebuie evitate pentru ca au efect diuretic si deshidrateaza organismul, concentrand astfel toxinele. Mai mult senzatia ca, prin consumarea bauturilor alcoolice simptomele gripei dispar, este un mit periculos. Consumul de alcool dezechilibreaza functionarea sistemului imunitar si astfel creste riscul imbolnavirii.

Ce să mâncăm?

Dieta în carantină și izolare presupune câteva aspecte (vezi aici)

Alimentația trebuie să contina nutrienti imediat disponibili pentru organism si concentrarea maxima trebuie sa fie pe ingerarea de:
– fructe si legume proaspete autohtone;
– alimente imunostimulatoare;
– alimente care să ajute la ameliorarea eventualelor simptome (de ex nas infundat)
– alimente usor de inghitit atunci cand doare gatul.

Dieta în carantină trebuie să cuprindă  multe alimente imunostimulatoare, dintre care amintim:
– iaurt, chefir, peste de captura, seminte de in si nuci, ulei de masline
– alimente bogate in vitamina C: citrice, ardei gras, broccoli.
– Alimente bogate in vitamina E: spanac, migdale, seminte de floarea soarelui si dovleac fara sare, afine, cereale integrale.
– Alimente bogate in seleniu: peste de captura, pui bio, curcan, oua.
Alimentele fermentate bogate in probiotice, in special chefirul, borsul, varza murata, drojdia de bere, stimuleaza sistemul imunitar.
Alimentele iuti cum ar fi piperul, mustarul iute, hreanul, usturoiul, ceapa pot fi consumate in cantitati moderate pentru ca ele au efect de decongestionant nazal, favorizand drenajul mucozitatilor. Ceapa ajuta la curatarea congestiilor si la eliminarea excesului de mucus la diverse nivele in organism. Usturoiul de asemenea, poseda numeroase proprietati terapeutice: imbunatateste activitatea globulelor albe, mareste productia de anticorpi, distruge ciuperci si fungi, precum candida.

Dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano dar si ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator si pot da gust ceaiurilor si mancarurilor gatite in aceste zile.
Remediile invatate de la bunica pot fi si ele aplicate in aceasta perioadă de carantină și izolare:
– bai fierbinti la picioare cu faina de mustar
– comprese cu apa calda pe fata pentru sanatatea sinusurilor
– inhalatii cu infuzie de frunze de pin sau de maghiran.

Si extrem de important este transformăm panica și angoasa induse, în bucuria de a petrece timp cu cei dragi, de a ne mângaia copiii si de a redescoperi tihna si pacea unei zile in care nu suntem contracronometru si avem timp sa vorbim cu noi si cu Dumnezeu. Sanatate sa avem!