Ce alimente care scad pofta de mancare

Foamea este o nevoie organică, o senzație negativa, chiar dureroasa, de insatisfacție, e o necesitate acuta de a ne alimenta. Foamea este nevoie naturala, însă apetitul este o pofta, nu o necesitate. De aceea tendințele actuale promovează aceste alimente care scad pofta de mâncare care au abilitatea de a produce senzația de sațietate și întârzia senzația de foame.

 

Ovazul

ovaz, alimente care scad pofta de mancare
ovaz silueta naturala

Fie sub forma de germeni deshidratați, fie fiert, ovăzul este un aliment cu indice glicemic scăzut, ce are calitatea de a creea senzația de sațietate pe o perioada îndelungată. El conține fibre insolubile care-și măresc volumul în urma ingerării, favorizează instalarea senzația de sațietate pentru mai mult timp, fiind astfel un aliat de nădejde în dieta de slăbire și în menținerea greutății.

Nucile

nuci silueta naturala alimente care scad pofta de mancare
nuci silueta naturala

Nucile sunt sursa de proteine, grăsimi nesaturate, acizi grași omega 3 și micronutrienți. Nucile conțin acizi grași polinesaturați care stimulează formarea celor doi hormoni inhibitori de apetit: grelina și peptida YY. Acești hormoni joaca un rol major în transmiterea către creier a mesajului de sațietate.

 

Semințele de in

seminte de in silueta naturala alimente care scad pofta de mancare
seminte de in silueta naturala

Uleiul de in este produsul cel mai cunoscut al acestei plante, însă semințele crude de in sunt recunoscute pentru rolul lor de inhibitor de apetit. Acest lucru se datorează prezentei în compoziția semințelor a acizilor grași esențiali omega 3 și a unei mari cantități de fibre, ambele au rolul de a diminua creșterile nivelului glicemiei și deci țin sub control senzația de foame.

 

Somonul

somon silueta naturala alimente care scad pofta de mancare
somon silueta naturala

Somonul gătit dietetic poate ajuta la reducerea cantității de alimente consumate la o masa principala datorita cantității mari de proteine existente în compoziția sa, alături de acizii grași esențiali omega 3, ambele grupe de nutrienți fiind responsabile de instalarea rapida și pentru o mai lunga perioada a senzației de sațietate.

 

Apa

apa silueta naturala
apa silueta naturala

Apa este un termen esențial în ecuația sațietății. În momentul în care organismul este deshidratat, creierul ii transmite adeseori organismului mesajul senzației de foame, și nu de sete. De asemenea, deshidratarea induce nevoia a manca pentru re-energizarea rapida a organismului. Hidratarea completa și continuă asigura controlul apetitului.

 

Ceaiul verde

ceai verde silueta naturala
ceai verde silueta naturala

Ceaiul verde este un aliat important în timpul unei diete de slăbire datorita conținutului sau crescut de leptine. Leptina este un hormon responsabil de reglarea aportului și consumului energetic zilnic, a apetitului și a metabolismului unei persone. Componentele active ale ceaiul verde ii transmit creierului senzația de sațietate, motiv pentru care este recomandat înaintea meselor principale.

Albușul de ou

albus de ou silueta naturala
albus de ou silueta naturala

Un consum ponderat de albuș de ou reduce apetitul. Acest aspect se datorează mai ales receptorilor de opioizi, stimulați de unii aminoacizi prezenți în albușul de ou. În plus, histidina și acidul glutamic facilitează absorbția optima de potasiu și clor în celulele centrilor nervoși ai percepției senzațiilor plăcute. Este favorizata astfel instalarea unei stări de bine, esențială pentru combaterea alimentației excesive.

 

Varza

varza silueta naturala alimente care scad pofta de mancare
varza silueta naturala

Varza produce senzația de sațietate pe o perioada îndelungată datorita compoziției sale complexe. Este bogata în fibre, săracă în calorii, bogata în vitamina C și o sursa foarte buna de Mg, Ca, proteine, bioflavonoide, potasiu, acid folic și vitamine B și are calitatea de a limita porțiile de alimente la mesele la care este ingerata, în special în stare cruda.