Vin veşti bune de la nutriţionişti. Există o dietă care reduce drastic stările de anxietate. 

De exemplu, frica sau emoţiile negative afectează direct sistemul nervos şi de aceea sunt indicate alimentele bogate în vitamine B, deoarece au un efect liniştitor. Specialiştii recomandă ca mai ales acum, în această perioadă de pandemie, să consumăm alimente care contribuie la prevenţia unui atac de panică.

„Este ştiut faptul că fiecare acţiune este urmată de o reacţie. Acest lucru este valabil şi în privinţa alimentaţiei: ceea ce consumăm poate avea un efect semnificativ asupra incidenţei stării de panică.

Lygia Alexandrescu: Atacul de panică poate fi prevenit prin controlul alimentelor

Acest lucru înseamnă că atacul de panică poate fi prevenit prin controlul, evitarea sau reducerea alimentelor care întreţin aceste tulburări şi evident prin consumarea alimentelor care nu favorizează criză de panică.

Frica, emoţia negativă afectează direct sistemul nervos şi de aceea sunt indicate alimentele bogate în vitamine B, deoarece au un efect liniştitor asupra acestui sistem. Din grupul vitaminelor B, s-a constatat că o influenţă deosebită o au cobalamina, niacina şi tiamina, deoarece scad susceptibilitatea declanşării atacului de panică.

Pentru o persoană care a fost diagnosticată cu acest tip de tulburare, este esenţial să-şi menţină nivelul glicemiei constant, deoarece căderea glicemiei conduce la apariţia stării de oboseală, a nervozităţii şi deci la creşterea riscului de atac de panică.

Alimente care reduc riscul unui atac de panică

Cel mai simplu mod de menţinere a glicemiei constante este de a se reduce consumul de glucide rafinate: dulciuri, băuturi dulci, pâine albă sau cartofi; în plus, trebuie limitate sursele de cafeină: cafeaua, ciocolata, ceaiul, băuturi carbogazoase care conţin cofeină etc, deoarece această substanţă acţioneaza ca un excitant asupra sistemului nervos central.

Practic, trebuie urmată o dietă echilibrată punându-se accent pe alimentele care conţin complexul de vitamine B:

  1. Alimentele din carne, peşte, ouă şi brânză ar trebui să reprezinte 20% din dieta zilnică;
  2. 30% din dieta zilnică va fi formată din legume (broccoli, sparanghel, varză albă şi rosie) şi fructe (mere, banane, portocale, cătină);
  3. Baza alimentaţiei zilnice trebuie să fie reprezentată în proporţie de 50% de carbohidraţii complecşi (cereale integrale, germeni de grâu, orez brun).

În timp ce alimentele mai sus menţionate sunt bogate în vitamine B, care reduc semnificativ incidenţa atacului de panică, există câteva substanţe care agravează şi favorizează anxietatea. Din păcate, aceste substanţe fac parte într-o anumită măsură din dieta fiecărui individ.

Substanţe care agravează anxietatea

  1. Alcoolul – creşte hiperactivitatea sistemului nervos central şi implicit gradul de agitaţie, stres şi irascibilitate al persoanei cu astfel de tulburări.
  2. Cafeina, ca şi alcoolul, acţionează ca excitant nervos, însă o încetare bruscă a consumului de cafea sau ceai pot induce, de asemenea, atacul de panică din cauza stării de oboseală şi iritaţie date de absenţa cafeinei. Aşadar, reducerea aportului de cafeină trebuie făcută treptat prin eliminarea cafelei clasice şi înlocuirea ei cu una fără cafeină, a ceaiului negru etc.
  3. Al treilea element de eliminat din dietă este zahărul, care nu conţine nutrienţi însă este bogat în calorii. Zahărul creşte nivelul glicemiei, ceea ce induce hiperactivitate şi implicit tulburări emoţionale la persoanele anxioase.

Aşadar menţinerea obiceiurilor alimentare sănătoase este una din condiţiile care trebuie îndeplinite în tratamentul şi profilaxia atacului de panică, chiar şi atunci când suntem foarte ocupaţi, că până la urmă, nu prea e nimic mai important decât sănătatea”, a spus nutriţionistul Lygia Alexandrescu, luni, la Antena 3.