Este toamnă, deci zacusca devine alimentul-vedetă, alimentar de care ne bucurăm cu toţii. Cu vinete sau cu hribi, cu fasole sau cu peşte, reţetele de zacuscă circulă între gospodine. Pentru a fi cu adevarat bună, o zacuscă trebuie conţină legume proaspete de foarte bună calitate şi ulei vegetal presat la rece.

Zacusca este mult judecată atunci când vine vorba de dietă şi de menţinerea greutăţii corporale. Şi pe bună dreptate, e un produs sodat/sărat şi care conţine o cantitate mare de grăsimi folosită pentru prăjirea legumelor.

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu enumeră câteva modificări ale reţetei clasice care conduc la un produs dietetic, uşor de digerat, săţios şi slab caloric.

Este drept că zacusca s-a pregătit mereu ca o conservă de toamnă, însă în cantităţi mari, ca să ţină toata iarna, chiar până în Postul Paştelui.

Obţinută din ceapă prăjită, roşii/suc de roşii şi legume coapte pe grătar şi consumata constant, zacusca tradiţională poate declanşa tulburări la nivel digestive şi creştere în greutate.

Zacusca poate fi gătită şi dietetic şi poate fi foarte gustoasă. Mai nou, există tendinţa de a congeala legumele coapte la grătar: vinetele, ardeii, dovleceii, gogoşarii şi de a face porţii mici de zacuscă. Acest lucru permite ca legumele coapte, să fie fierte în suc de roşii cu ceapă şi cu adaos scăzut de sare, iar uleiul să se adauge dupa gatire.